Door het openbaar groen te onderhouden en bijkomend groen te voorzien, zet stad Lier verder in op het klimaatadaptief inrichten van het openbaar domein. Dit groenbeleid van de stad zit stevig ingebed in de algemene werking van de organisatie:
- Meer biodiversiteit willen we realiseren door minder te maaien dankzij een aangepast grasbeheer en bloemweides in te zaaien op het openbaar domein. Daarnaast loopt er een proefproject omtrent een nieuw bermbeheerplan. Stad Lier heeft een bermbeheerplan laten opstellen door de dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid, Team Studie Natuur en Landschap van de Provincie Antwerpen. Daarin worden aangepaste maaidata of bijkomende maatregelen opgenomen die de natuur in en rond specifieke bermen nog meer kansen geven. Deze afwijkingen worden goedgekeurd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
- Hoewel het aantal bijkomende bomen in bosverband niet meetelt voor een LEKP-verbetering, vestigen we toch graag de aandacht op onze inspanningen op het vlak van bosuitbreiding samen met een duurzaam bosbeheer. Bosuitbreiding wordt gerealiseerd in samenwerking met de Bosgroep Antwerpse Gordel. Om deze voortuitgang te monitoren werd een bijkomende statistiek toegevoegd aan het rapport op basis van de Bosteller.be.
- Het project Landschapspark Pallieterland: dit gebied genaamd 'de nieuwe achtertuin van Lier' werd heringericht met extra bomen en houtkanten. Het heeft potentieel tot verdere natuurontwikkeling en naar de toekomst toe kan er aansluiting gevonden worden met andere natuurgebieden in de omgeving. Dit in afwachting van het inwerkingtreden van het GRUP Benedennete.
Een bijkomend aspect van het openbaar domein, betreft het onderhoud van de waterinfrastructuur. In samenwerking met het studiebureau Evolta Engineers NV en volgens de CIW-methodiek werd het Basishemelwaterplan opgemaakt. Voor 4 deelgebieden met de hoogste prioriteit (met lokale wateroverlast/problematiek) werd inmiddels in samenwerking met AQUAFIN detailhemelwaterplannen voorzien om zeer specifieke oplossingen uit te werken. De opmaak van een droogteplan wordt onderzocht en voorbereid.
We proberen in ieder geval het goede voorbeeld te geven en zetten daarnaast in op het sensibiliseren van de burger om meer groen (en wateropvang) te voorzien op het privédomein. We vermelden de volgende acties:
- Aanplant van nieuwe bomen en struiken op privédomein: in 2021 werd een eerste Boomplantactie georganiseerd en deze zal herhaald worden in 2024.
- Een klimaatvriendelijke voortuin aanleggen:
- Bij de aanleg van nieuwe straten promoten we de aanleg van een geveltuin via de opstart van een participatieproject. De aannemer voorziet bij de aanleg van de hernieuwde straat een plantvak en de stad voorziet klimplanten wanneer een minimum aantal inwoners deelneemt.
- Elke inwoner kan ook altijd individueel een aanvraag indienen om een geveltuin aan te leggen.
Volledigheidshalve verwijzen we naar onze lopende projecten inzake klimaatadaptatie. Deze projecten zijn in een ontwikkelingsfase, maar zullen gaandeweg bij de concrete uitwerking en uitvoering ervan de beleidsvisie inzake klimaatadaptatie meer en meer vorm geven. Een korte opsomming:
- Het project Veerkrachtig Koningshooikt is een samenwerking tussen stad Lier, Provincie Antwerpen en RURANT vzw en speelt in op de noden waar dorpen vandaag de dag mee te maken krijgen: minder sociale cohesie, mobiliteit, vergrijzing, klimaat, minder voorzieningen,… Na het afronden van een analyse-en visiefase (in de vorm van een analyse- en visiedocument), werd er in 2023 overgegaan tot klimaatadaptieve actie: de omgeving rond de kerk en de parking De Laag in de dorpskern werd onthard en vergroend.
- Stad Lier heeft in 2023 deelgenomen aan het onthardingstraject van de Provincie Antwerpen ism Breekijzer VZW en Trage Wegen, genaamd 'Gemeentewegen onder de loep'. Het traject wil aanzetten tot actie, het bestond uit verschillende werksessies en een fietsexpeditie. Met heel wat vooropgestelde plannen en ambities als resultaat. Eind 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen de engagementsverklaring van het Onthardingstraject ‘Gemeentewegen onder de loep’ goed. De engagementsverklaring toont aan dat stad Lier verder inzet op de doorwerking van het onthardingstraject binnen de organisatie.
- Project van de Sint-Gummarussite: het Team Vlaamse Bouwmeester werd aangesteld ter begeleiding van de studieopdracht voor de herontwikkeling van de St.-Gummarussite. Binnen de ontwerpopdracht moeten verschillende aspecten bekeken worden :
- Maximale ontharding en noodzakelijke buffering en infiltratie van regenwater.
- Kwalitatief hoogwaardige groene omgeving rondom de kerk en verbinding maken met omliggende groen/blauwe zones.
- Onderzoek naar de mogelijkheid tot de realisatie van een BEO-veld, zodat het verwarmen van de kerk op gas (deels) kan omgezet worden naar warmtepomp (geothermie).
- H.-Geesthuis (deel van de site): vernieuwen en optimaliseren van de technieken (o.a. geothermie, warmtepomp, zonnepanelen, recuperatie regenwater, aquathermie).
-
Het project Volmolenstraat (heraanleg van Werf, Bril , Kattenstraat, Kloostestraat en Volmolenstraat: we onderzoeken de realisatie van een stadvernieuwingsproject met als belangrijke pijlers de maximale mogelijkheid tot vergroening, ontharding en extra wateropvang in stedelijke omgeving.
-
Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Lier (2003) is verouderd. Ondertussen is er heel wat in de wereld veranderd. Nieuwe thema’s duiken op zoals bijvoorbeeld klimaat, demografie, mobiliteit, ongelijkheid en armoede. Dergelijke vraagstukken zijn weinig of niet behandeld in het structuurplan van 2003. Vandaar dat de stad beslist heeft om een nieuw beleidsdocument op te stellen: het beleidsplan ruimte Lier. Het ruimtelijk beleidsplan zal een strategische visie bepalen op de gewenste, toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van onze stad. Samen met deze strategische visie worden de volgende operationele beleidskaders opgemaakt: ruimte voor ondernemen, stad en dorp, ring en omgeving, recreatieve voorzieningen, open ruimte en groenblauwe netwerken. Deze beleidskaders doen concrete uitspraken over hoe de langetermijnvisie gerealiseerd kan worden en ze bevatten concrete acties. Voor de realisatie van LEKP doelstellingen, zijn de volgende thema's van het Beleidsplan Ruimte Lier relevant: 'Ring en omgeving' en 'Groenblauwe netwerken'. De opmaak van het beleidsplan ruimte Lier maakt deel uit van het bestuursakkoord 2019 - 2024.