G
Terug
01/04/KAP/03/03 Onderhoud van en investering in openbaar groen
Projectcoördinator
Ann Ceulemans
Lier onderhoudt haar groene ruimten en investeert in de aanleg van openbaar groen.
Startdatum
Einddatum
Stand van zaken (status)
Stand van zaken (toelichting)
Het vooropgestelde resultaat zal kunnen gehaald worden.
- Een erfgoedbeheersplan is opgemaakt en goedgekeurd voor Omleidingskanaal van de Nete en de wandeling, de stadsvesten en de witte paardekastanjes van de Van Boeckellaan. Het is een visiedocument en een middel om het beheer te faciliteren met als doel het beschermde erfgoed te behouden en te herwaarderen. Het plan heeft een looptijd van 24 jaar (2020 - 2044).
- 2021 : renoveren van de verharding op de stadsvesten
- 2022 : rooien en aanplanten bomen Davids- en Begijnenvest
- 2023 : rooien en aanplanten bomen, aanplant bosplantsoen, bescherming van oude bomen en afsluiten van sluipwegen op de A. Bergmann- en Spuivest
- Een beheerplan is opgemaakt voor de omvorming begraafplaats Kloosterheide naar een parkbegraafplaats. Het doel is om een gevarieerde beplanting te creëren die niet enkel de begraafplaats kleur geeft, maar die ook een ecologische meerwaarde zal hebben. Hoofdpaden blijven verhard, ondergeschikte paden zullen duidelijk gemaakt worden door het gebruik van een wisselwerking tussen intensief en extensief gazon. Tevens is de gefaseerde aanleg van een herdenkingsbos (2021 - 2023) voorzien. Hiervoor werd een beplantingsplan en ontwerp voor bebossing opgemaakt.
- Fase 1 (2021) : aanplant bomen, bosplantsoen en heesters als aanvulling in het bestaande bos (zijde Marnixdreef) en nabij het beheerdersgebouw
- Fase 2 (2022) : uitbreiding herdenkingsbos aan de zijkant van de begraafplaats. Het vervangen van de coniferendreef en het vervangen van de berken is voorzien in najaar 2022
- Fase 3 (2023) : aanplant taxus langs het hoofdpad, aanplant wintergroene hagen nabij strooiweide en stalen klimplantrek aan groetruimte
- Omvormen groenstroken Fruithoflaan en omliggende straten : gefaseerd rooien en vervangen van de moeraseiken en herstellen van de voetpaden en opritten.
-
- Fase 1 (2018) : Fruithoflaan en Tarwelaan
- Fase 2 (2021) : Fruithoflaan (deel 2)
- Fase 3 (2022) : Haverlaan en Boekweitlaan
-
- 7/03/2022 : in navolging van de actie 'Maai Mei Niet' beslist het college van burgemeester en schepenen het maaibeleid aan te passen. Op verschillende locaties, zowel binnen de stadsvesten als erbuiten, wordt overgeschakeld naar extensief grasbeheer.
- In kader van ontharding en vergroening worden verschillende acties genomen :
- herinrichting Pallieterdriehoek
- aanplant bloemenweides
- aanleg tegeltuinen
- vergroenen parking De Laag : ontharden van een deel van de parkeerplaatsen, aanplanten van bomen en inzaaien met een bloemrijk grasmengsel (2023)
- heraanleg omgeving kerk Koningshooikt : vervangen grindpad door gras, rooien bomen (in slechte staat) en heraanplant bomen, inzaaien gras en aanplant haag (2023)
- Krokuslaan : rooien van 23 bomen en planten van 27 bomen (2023)
- De boskansenkaart geeft een overzicht van de mogelijk te bebossen percelen. Er zijn 5 percelen (3 locaties), in eigendom van OCMW Lier, die in aanmerking komen op op korte termijn bebost te worden. De Bosgroep biedt ondersteuning bij de bosuitbreiding en de gemeenteraad heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd (zitting 27/03/2023). De beplanting bestaat uit een diversiteit aan inheemse boomsoorten. Voor de bosranden is er gekozen voor een mengeling van divers bosgoed. De percelen worden bebost in winterseizoen 2023 -2024 :
- Mechelsesteenweg
- Fort van Lier
- Lachenen